Catatan Popular

Isnin, 2 Julai 2012

APA ITU PLURALISME AGAMA??..& PANDANGAN ULAMA.

Pluralisme agama ialah satu fahaman yang menyatakan bahawa SEMUA AGAMA ADALAH SAMA.Ia adalah satu bentuk tolenrasi agama dimana agama apa pun dalam pandangan fahaman ini hanyalah merupakan jalan yang berbeza untuk menuju titik kebenaran yang sama (different way of the same truth).

Kerana itu,tidak boleh ada 'dakwaan kebenaran' (claim of truth) dari agama mana pun bahawa agama mereka lah yang paling benar ,dan juga tidak boleh ada dakwaan bahawa keselamatan sebenar ( true salvation) dari seksa neraka hanya diperoleh apibila memeluk agama tertentu sahaja.

Menurut fahaman ini,kerana agama yang ada hanyalah jalan yang berbeza menuju titik kebenaran yang sama maka semua agama pasti akan menghantar pemeluknya menuju syurga.

Dari idea pluralisme inilah maka lahir perbagai gagasan lainnya sebagai usaha ke arah mewujubkan tolenrasi beragama sepertidialog antara agama,doa bersama,perayaan bersama dan sebagainya bersama.


(Foto Kanan).Anwar Ibrahim sama mengikuti upacara mengikuti sembah mayat Teoh Beng Hock dalam majlis pengkebumian jenazah.Sebagai penganut pluralisme mengamalkan upacara agama lain merupakan satu kebiasaan.
Pada 2 April 2009 ketika berkempen diBatang Air,Serawak,Anwar Ibrahim menyatakan,

"Isu pengunaan nama ALLAH tidak menjadi masalah kepada PKR dan kita benarkan sebab sudah lama mereka (penganut agama lain) guna nama ALLAH,jadi biarkanlah...."

Dan semasa berucap di The London School Of Economics and Political Science (LSE) pada 18 Mac 2010 bercakap tentang kebebasan agama.beliau turut menyetuh tentang kebebasan dalam Islam dan mengaitkan bahawa agama lain patut berkongsi antara satu sama lain.

Terdapat 12 perkara yang diucapkan oleh Anwar bertentangan dengan ajaran Islam.antaranya,ayat Quran 'tiada paksaan dalam beragama' dan dikatakan Anwar merupakan ayat yang menyokong pluralisme.malah beliau turut menyatakan semua agama adalah sama kerana akhirnya ia akan menujukan kepada yang satu.(Ucapan Anwar ini terang-terangan memperlekehkan kedudukan dan kebenaran islam.

*****************************************************************
                                                                                                                                                                        
Pandangan Ulama !!!

"Fahaman pluralisme amat berbahaya dan merupakan ancaman yang perlu ditangani segera.hakikatnya islam tidak boleh disamakan dengan apa jua kepercayaan dan agama kerana martabatnya terlalu tinggi.islam agama yang terpelihara sehingga hari kiamat"-Dr Mohammad Uthman El-Mohammady.Felo Amat Utama,International Institute Of Islamic Thought And Civilization (Istac).

Pandangan Ulama !!!

"Itu lah masalahnya.Anwar tidak pernah menzahirkan sebelum ini.sekarang baru dia zahirkan (sebut).

"Kalau dulu dia (Anwar) kata,dulu lagi saya dah kata dia MURTAD,orang yang kata semua agama adalah sama adalah MURTAD.pasal Tuhan kata INNA DIN IND ALLAH AL ISLAM.Tuhan kata satu sahaja agama Allah iaitu ISLAM"-Tan Sri Datuk Dr Harunsani Bin Zakaria,Mufti Perak.

**********************************************************************************
"Sesungguhnya agama yang diredhai disisi Allah hanyalah Islam"-(Ali-Imran ayat 19).

"Barang siapa mencari agama lain selain Islam,maka sekali-kali tidaklah akan diterima (Agama itu) daripadanya,dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang merugi"-(Ali-Imran ayat 85)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan